10 motive pentru care iubim lavanda

Lavanda este vedeta lumii plantentelor! Lavanda nu este doar o plantă extrem de frumoasă și divin mirositoare, ci oferă atât de multe beneficii pentru sănătate și starea de spirit.

  1. Are un efect liniștitor și calmant

Mirosul de lavandă aduce un sentiment de calm, liniște și pace. Cercetările au arătat că lavanda are un puternic efect sedativ, iar produsele care conțin lavandă naturală, cum ar fi săculeții cu lavandă uscată, sunt foarte bune pentru copii, liniștitoare și calmante.

  1. Elimină stările de anxietate și insomnia

Dovezile științifice arată că aromoterapia cu lavandă este la fel de eficace în calmarea stărilor de anxietate ca oricare alte tratamente farmaceutice. Mirosul de lavandă este renumit pentru inducerea stării de relaxare și îmbunătățirea calității somnului, fiind folosit chiar și în tratamentul depresiei, pentru o dispoziție generală mai bună.

  1. Ameliorează migrenele și durerile

Lavanda este celebră printre aromoterapeuți pentru capacitatea de ameliorarea a durerii. Masajul blând cu ulei de lavandă elimină tensiunea din corp, acesta fiind un mod eficient pentru a calma durerea de cap, durerile musculare, durerile articulare, cele reumatice sau entorsele.

  1. Elimină tulburările respiratorii

Nu mai este nevoie să vă petreceți noaptea trez, tușind. Lavanda diminuează spasmele musculare, luptă impotriva infecțiilor, elimină durerile din piept, și cel mai important, vă ajută să dormiți. Florile de lavandă sunt utilizate pe scară largă pentru o serie de probleme respiratorii, inclusiv tuse, infecți ale gâtului, astmul, congestia sinusurilor, bronșită, tuse convulsivă sau laringită.

  1. Ajută la îmbunătățirea digestiei

Burtica are aproape la fel de multe terminații nervoase ca și creierul, astfel încât nu e de mirare de ce lavanda poate calma sistemul digestiv, atâta timp cât poate calma și mintea. Fiind un foarte bun antispastic și sedativ, lavanda poate face minuni în tratarea unui „stomac nervos” și a crampelor, precum și în combaterea indigestiei, venind în ajutor prin stimularea producției de sucuri gastrice și biliare.

  1. Stimulează imunitatea

Mirosul de lavandă s-a dovedit că stimulează creșterea rezistenței la boli prin reducerea hormonului stresului – cortizol. Cortizolul scade imunitatea, ceea ce ne face mai sensibil la răceli gripă și alte boli în timpul perioadelor stresante.

  1. Întinerește pielea

Proprietățile antiseptice și antifungice ale lavandei sunt recunoscute de secole în tratamentul problemelor dermatologice. Acestea ajută la îndepărtarea acneei, previn degradarea țesuturilor, calmează iritațiile pielii și, datorită conținutului ridicat de ulei eteric, uleiul esențial de lavandă  ajută la vindecarea rănilor, tăieturilor și arsurilor.

  1. Întărește rezistența părului

Păstrați-vă pletele lucioase și foliculii puternici prin masaje regulate cu ulei de lavandă. Lavanda se găsește în numeroase produse de îngrijire a părului, și pe bună dreptate – uleiul estențail este recunoscut pentru faptul că asigură sănătatea scalpului, stimulează creștere părului și rezistența acestuia de la rădăcină, fapt ce duce la stoparea căderii părului.

  1. Netezeste celulita

Cu puțin ajutor din partea florilor de lavandă puteți avea picioare extrem de frumoase. Lavanda îmbunătățește circulația, tonifică pielea, previne vergeturile și diminuează retenția de lichide, contribuind astfel la dispariția celulitei.

  1. Arată și miroase divin

Indiferent de modul de utilizare, un buchet de flori de lavandă va arăta întotdeauna minuat, iar săculeții cu flori de lavandă uscată vor mirosi și mai minunat, aducând o senzație de prospețime, stare de bine și liniște în casă, indiferent de sezonul de afară.